Köpings must & cider - hållbart från kärna till dryck

I en lantlig, naturskön miljö cirka tre kilometer från Köping återfinns Köpings musteri, ett KRAVcertifierat lantbruksföretag med fokus på dryck av högsta kvalitet. Köpings Musteri är ett familjeföretag som drivs av stoltheten i hantverket, brukandet av jorden, den precisa vetenskapen i tillverkning av drycker med många smaknoter och naturligtvis skötsel av de historiska fruktträden.

På gården odlas och förädlas äpplen och andra frukter och bär till drycker med och utan alkohol. Familjen Ryberg-Ericssons dröm var att göra dryck av svensk råvara och få det ekologiska (KRAV)jordbruket på 35 ha att försörja sina ägare. Det är de små jordbruken som står för en stor del av den biologiska mångfalden. 

På jordbruket är hållbarhet ett motto, såväl ekonomiskt och ekologiskt som socialt. Plockarna är till största del lokala och regionala idrottsföreningar vars viktiga verksamhet gärna stöttas.

Sedan 2015 odlas äppelträd på åkermarken i Munktorp, Köping. 2016 utökades den med en befintlig KRAV-certifierad fruktodling med äpplen, päron och plommon. Nyförvärvet är Sveriges första ekologiska fruktodling och ligger i Berg, Hallstahammar. Totalt har Köpings Musteri nu ca 10 ha mark med frukt och bär. All skörd går till dryckesproduktion och alla drycker kan avsmakas på en dryckesprovning på gården.  

Hantverket genomsyrar verksamheten. Frukten plockas för hand när den är redo för att ge bästa smak. Skörden tas om hand försiktigt, sorteras noga och förädlas varsamt. Den kallpressas, upphettas och nedkyls.

Alla frukter, bär och örter som används för att göra dryck anländer till musteriet i Rasgärde hela. Inga koncentrat eller förprocessade tillsatser används. Alla alkoholfria drycker är helt rena och har inga tillsatser av socker eller kemiska medel.

På Köpings Musteri kan du boka provningar med både must och cider där du får veta mer om tillverkning och hur smakerna kan matchas med måltiden.

Dela gärna:

Smakfullt Västerås

Hotel Plaza
Kopparbergsvägen 10
722 13 Västerås