Förädlade vinbär och rabarber blir premiumdrycker

Färna Odlingar har som affärsidé att sälja premiumprodukter av högsta kvalitet från den egna odlingen av svarta vinbär och rabarber. Odlingen finns på Färna Herrgårds domäner i trolska Bergslagen.

2014 sattes de första vinbärs- och rabarberplantorna. Sedan dess har planteringen utökats och i dagsläget finns 50 000 vinbärsplantor och 20 000 rabarberplantor. 

En vinbärsplanta räknas som vuxen först efter fem år, och rabarberplantor tar ända upp till sju år på sig att etablera sitt rotsystem. Livslängden på de vuxna växterna beror på vilken typ av jord de växer i och hur man väljer att sköta dem. Därför kan antal skördeår variera mellan drygt tio år och upp till flera decennier. 

På Färna Herrgård odlas den fina svartvinbärssorten Ben Conan. Doften är rik och smaken är fyllig med inslag av körsbär och lakrits. Som dryck passar den utmärkt till kraftigare maträtter, gärna skogens skafferi. Hos Färna Odlingar finns den både som stilla och mousserande dryck.

Rabarbersorten Frambozen Rood & Sutton odlas på Färna Herrgård i Bergslagen. Doften är frisk och smaken elegant med inslag av hallon och jordgubb. Som dryck passar den utmärkt till lättare maträtter, gärna fisk och skaldjur. Rabarberdrycken görs både som stilla och mousserande.

Dela gärna:

Smakfullt Västerås

Hotel Plaza
Kopparbergsvägen 10
722 13 Västerås